Veličastna koncerta ob 25-letnici

Društvo mrtvih pesnikov so se ob 25-letnici kariere in izidu dvojnega albuma uspešnic »25« udarno vrnili v svoje rojstno mesto in zatresli Novo mesto z dvema razprodanima koncertoma.

Po dvajsetletki, ki so jo slavili v Kinu Šiška, so se DMP ob svojem srebrnem jubileju vrnili v dolenjsko prestolnico in poskrbeli za nepozabna koncertna dogodka v Kulturnem centru Janeza Trdine. Dvorano so do zadnjega kotička napolnili kar dvakrat in to z obiskovalci, ki so prišli iz vse Slovenije. Skoraj 3-urni sprehod skozi zgodovino Društva mrtvih pesnikov z gosti so poslušalci nagradili s stoječimi ovacijami in poskrbeli za rockersko vzdušje v kulturnem hramu.

Člani skupine Alan Vitezič, Peter Dekleva, Tomaž Koncilija, Marko Zajc in Boštjan Artiček so pripravili večer čustvenega rokenrola in predstavili svojih prvih 25 let skozi zgodbe, ki jih pišejo pesmi. Koncert sta odprla godalni orkester Glasbene šole Marjana Kozine in mladinski pevski zbor OŠ Grm s skladbo Novo mesto s prvega albuma skupine. V tej kombinaciji smo slišali še pesmi Otrok, Komu zvoni ter Pleši z mano, ki so jo DMP končali v jam sessionu z godalci.

Po nekaj skladbah, ki jih je skupina izvedla sama, se je skupini na odru pridružil nekdanji kitarist Jernej Zoran, s katerim so zaigrali udarna hita Kisik in Superheroj. Godalci so spet napolnili oder ob novem singlu Na polju zlomljenih besed, izjemno čustveni Nebo nad Berlinom in legendarni Ti in jaz. Sredino koncerta je začinil izjemni Bort Ross, ki je zapel Bojno črto, ljubezensko pesem v vojaški prispodobi, ter skladbo Led, ki sta jo napisala skupaj s pevcem Alanom Vitezičem.

Foto: Borut Peterlin
Po akustičnem vložku DMP je sledil težko pričakovani nastop dekliške skupine Copacabana, s katero so si DMP delili oder v devetdesetih letih. Vse bolj vroče občinstvo je na odru goreče pozdravilo tudi prvo postavo skupine DMP, Boruta Tirana, Alana Viteziča, Tomaža Koncilijo, Boštjana Kovačiča in Simona Žižka. Za veličasten zaključek koncerta so DMP-jevci prihranili večino hitov in že ob prvih taktih Čutm te spravili občinstvo na noge. Koncert so končali z rokersko-simfoničnim Naftalinom, čustveno Ti si vse ter 10-minutno klasiko 25, ki jo je začinil Peter Dekleva z izjemnim kitarskim vložkom. Prihod vseh nastopajočih na oder ter poklon so DMP končali s presenečenjem, a capella verzijo skladbe Ti si vse v stilu Il Divo.

Izjemen večer, ki je postregel s skrbno premišljeno dramaturgijo, video projekcijo ter skladbami, ki zadenejo v srce.

Foto: Ema Koncilija

Sodeč po izjavah skupine sta bila oba koncertna večera krona kariere skupine Društvo mrtvih pesnikov.
Alan Vitezič: “Veličastna proslava petindvajsetih let. Najlepše darilo za band – dva razprodana koncerta. Obljubljam, da se vidimo na 50-letnici.” Peter Dekleva: “Koncerta v Novem mestu v KC-ju sta bila za nas najprej veliko presenečenje, da smo lahko razprodali oba dneva. Oba sta bila izjemno čustveno nabita. Še enkrat bi se radi zahvalili publiki, ki nas je podprla.” Marko Zajc: “Ko se cel vikend konča tako, kot se je končal tukaj, ob 2h zjutraj z ekipo Festivala Novo mesto, vsemi vtisi, zvesto publiko in navdušenimi odzivi – kaj hočeš več? To je to. To nas žene naprej.” Boštjan Artiček: “To je bil dogodek, ki ga pomniš vse življenje in ti polni dušo s toplino za vedno.” Tomaž Koncilija: “Nastopati v domačem kraju je bil zame vedno največji izziv. Neizmerno me veseli, da nam je za našo 25-letnico na odru in v avditoriju kulturnega centra uspelo povezati glasbenike in publiko vseh generacij in smo vsi skupaj ustvarili dogodek, ki bo zagotovo odmeval še nekaj časa.”

Share:
DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)