DMP na Expu v Dubaju

Društvo mrtvih pesnikov so predstavili svojo glasbo na svetovni razstavi v Dubaju in ponesli slovensko besedo v svet.

Na največji svetovni razstavi doslej Expo 2020, ki z lansko letnico v naslovu od letošnjega septembra poteka v Dubaju, se je v slovenskem paviljonu tri dni zapored svetovnemu občinstvu predstavila tudi skupina Društvo mrtvih pesnikov s svojo avtorsko glasbo in s tem izjemnemu arhitekturnemu in vsebinskemu sporočilu slovenskega paviljona (Slovenija – zeleno srce Evrope in edina država na svetu, ki ima v svojem imenu ljubezen) dodala še urbani glasbeni pridih.

Vzdušje v Dubaju in še posebej na Expu je bilo enkratno že prvi koncertni večer. 2. decembra so namreč po vsej državi potekala praznovanja ob 50. obletnici ustanovitve Združenih arabskih emiratov. Po ulicah so se valile množice obiskovalcev z vseh kontinentov, nebo so preletavala letala in na njem risala barve nacionalne zastave, razsvetljevali pa so ga številni ognjemeti. Nastopati v takšnih okoliščinah je bila nepozabna izkušnja, še posebej tudi zato, ker so obiskovalci, ki so se zgrinjali tudi v slovenski paviljon, izredno toplo in navdušeno sprejeli glasbo in nastop Mrtvih pesnikov.

 

Naslednji večer je bil posvečen Slovencem, ki bivajo v Emiratih, za katere je odlično uigrana ekipa slovenskega paviljona na »ta veseli dan kulture«, ko se spominjamo obletnice rojstva našega največjega pesnika Franceta Prešerna, pripravila pravo domačo pogostitev z zabavo, za katero so poskrbeli DMP.

 

Skupina je na Expu 2020 nastopila še dan kasneje in s tem zaokrožila svoje gostovanje v zimskem, a za naše razmere vseeno poletno vročem Dubaju. Izvedbeno so dmpjevci ostali zvesti akustičnim aranžmajem, preizkušenim že ob letošnjem velikem koncertu ob 30. obletnici delovanja skupine, s katerimi so v živem prenosu iz novomeške športne dvorane Marof konec avgusta nastopili v Izštekanih Jureta Longyke na Valu 202, dogodek pa je na svoje kamereposnela tudi TVS. Tako so slovensko besedo in glasbo s ponosom ponesli še na drug konec sveta, na arabski polotok, in postali svojevrstni ambasadorji slovenske kulture.
Vse fotografije: Patrik Vašl
Share:

Leave a Reply

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)