DMP z novim albumom Astronavt v glasbeno medzvezdje

DMP – Društvo mrtvih pesnikov, glasbena zasedba iz Novega mesta, 7. novembra v prostrana vesolja pošilja svoj 8. studijski album. Na njem so skladbe, ki utegnejo preživeti tukajšnji čas in preseči tuzemski prostor.

Astronavt je konceptualen album, ki raziskuje minljivost življenja na zemlji ter izgubljenost človeka v vesolju. “Smo res sami v vesolju ali je še kdo tam zunaj?” se sprašujejo DMP in preroško napovedujejo pohod človeka v neskončnost medzvezdja. Vsakdo se kdaj počuti kot astronavt, izgubljen v svojem, lastnem vesolju. Kajne?

Na albumu najdemo dve skladbi, ki sta že radijski uspešnici – Tinta in pero in Čip, ter Padalo za strah in naslovno Astronavt, ki bosta kot singla s pripadajočima videospotoma izšli v oktobru in novembru.

  1. studijski album zasedbe DMP lahko mislimo v kosovelovski maniri: “8 je neskončno, neskončno je 8. Tudi glasba je neskončna – absolutna, univerzalna, brezmejna. Kot je neskončno vesolje.”

Foto Borut Peterlin

“Naš Astronavt je včasih sam, osamljen, spet drugič sredi dogajanja. Podaja se v neizmerna prostorja svetov glasbe, vesolja in medčloveških odnosov. Je naš odraz trenutka, ki ga živimo. Trenutek, ki se ga vse pogosteje dotika bolečina, izguba, minevanje, pa na drugi strani spet zorenje, rast in novo življenje. Zavedanje lastne končnosti in ekstatičnega samopotrjevanja v ustvarjalnosti. Lahko temu rečemo zrelost ali narcisistična zagledanost v lastno podobo? Kaj je na drugi strani zrcala?”

Vesolje = vsemirje. V svet pošiljamo sporočilo miru in nenasilja na vseh ravneh – od osebne/zasebne do družbene in globalne. Naše vrednote so sprejemanje, tolerantnost, svetovni etos … Ostajamo raziskovalci skrivnosti neskončnih prostorij človeških čustev. Bežimo pred kaosom, ki nas obdaja. Verjamemo, da glasba spreminja ljudi. Na bolje.

Novi album prinaša predrugačeno zvočno podobo benda. Producentsko taktirko je prevzel Peter Dekleva, v iskanju lastne iskrenosti in vročice igranja v živo je bend vsako skladbo najprej posnel praktično na dušek – vsi člani hkrati in brez prekinitve – nadaljeval pa z zavzetim delom v produkciji, da bi ustregel lastnim kriterijem. Glasbeni izraz je zato bolj neposreden, bend pa krmari med dinamičnimi ritmi, akustičnimi napevi in nenazadnje prepoznavnimi intimnimi skladbami, ki so zaščitni znak skupine.

“Na albumu Astronavt je poseben fokus na besedilih. Po vseh letih na glasbeni sceni in pohodu tujejezične glasbe, sem začutil, da je potrebno slovensko besedo v glasbi spet približati slovenskim poslušalcem. Ne želim, da slovenska glasba postane redka posebnost kot npr. človeška ribica, naj bo raje dnevna stalnica v vsaki slovenski hiši oz. na vsakem žuru. Slovenci smo lahko prepoznavni,, če smo unikatni, drugačni!” – Alan Vitezič, pevec in avtor večine skladb z albuma.

Share:

Leave a Reply

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)