Pesniki s svojo prvo vinilno ploščo

Skupina Društvo mrtvih pesnikov je po treh desetletjih od izdaje prvega albuma Iskanje izdala svojo prvo vinilno ploščo Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras.

Deveti album novomeških post-rokerjev nosi naziv 30, saj gre za koncertno izdajo, ki so jo pesniki posneli ob njihovem tridesetem jubileju. Za to priložnost so se Izštekani z Juretom Longyko prvič podali iz studia na koncertno prizorišče, kjer so se člani skupine Društvo mrtvih pesnikov izštekali skupaj z godalnim kvartetom Corcoras in spremljevalno vokalistko Nino Radkovič. Na vinilni izdaji je zapisanih devet skladb, ki jih krasi akustična izvirnost pesmi, ovita v melodično podobo godalnih aranžmajev, pod katere se podpisujejo violinist Marijan Dović, pevec Alan Vitezič ter kitarist Peter Dekleva, ki je tudi producent albuma.

Alan Vitezič o zvočni podobi albuma: »DMP smo ambasadorji slovenske besede, zato smo izbrali skladbe, ki so prestale test časa in še danes živijo z nami in našimi poslušalci. Skladbe smo slekli do golega, da bi ohranili izpovednost besedil, jim nadeli godalne preoblek in ustvarili prepoznaven zvok, ki so ga dodatno obogatili poslušalci in izjemno vzdušje na koncertu. Ko smo leta 1992 posneli prvi album, se je ravno končalo obdobje gramofonskih plošč in je bil zato album Iskanje izdan le na kaseti. Zdaj, po tridesetih letih, so gramofonske plošče spet »in« in končno smo dočakali svojo prvo vinilko!«.

Fotografija Ema Koncilija

Album Društvo mrtvih pesnikov 30 – Izštekani z godalnim kvartetom Corcoras je izšel pri založbi  ZKP RTV Slovenija in je na voljo kot vinilna izdaja z devetimi skladbami in kot razširjena digitalna izdaja z osemnajstimi izvedbami njihovih najlepših skladb. Posebna vinilna izdaja »Black edition« je opremljena z oštevilčenimi ovitki in vsebuje tudi pretočno kodo za nalaganje digitalne verzije albuma.

Člani skupine, pevec in kitarist skupine Alan Vitezič, basist Tomaž Koncilija, bobnar Marko Zajc,  kitarist Peter Dekleva in klaviaturist Boštjan Artiček, na albumu predstavljajo zgodbo dozorelih pesnikov skozi vrtiljak pesmi, od zgodnjih Ko prižgeš nov dan ter Ti in jaz, preko klasik Ti si vse, Naftalin, Komu zvoni, Nebo nad Berlinom, novodobnih Astronavta in Filozofa, do povsem sveže skladbe Mraz, ki je kot singel napovedala izid vinilnega albuma.

Fotografija Ema Koncilija

Društvo mrtvih pesnikov ob zaključku leta napovedujejo turnejo po slovenskih kulturnih domovih, kjer bodo skupaj z godalnim kvartetom Corcoras (violinista Jera Rot in Marijan Dović, violist Mathias Wähner in violončelistka Ana Arh) in gosti predstavili svojo glasbeno zgodbo ter s svojo glasbo segreli dušo in pregnali mraz.

Share:

Leave a Reply

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)