DMP razvil Čip

Na seznam inovatorjev, ki današnji digitalizirani svet oskrbujejo z mikroprocesorji in drugimi integriranimi vezji, se je s svojim najnovejšim izdelkom uvrstila tudi skupina Društvo mrtvih pesnikov. Foto: Jani Ugrin A čeprav so za svoj Čip uporabili številne tranzistorje in diode, seveda niso ustvarili kake nove silicijeve rezine, temveč so v eter in na svetovni splet lansirali svoj novi istoimenski singel.

Da DMP pripravlja nov album, že nekaj časa ni več skrivnost. Po skladbah Pleši z mano in Na polju zlomljenih besed, posnetih v ljubljanskem studiu Codelli, so se Mrtvi pesniki avgusta lani odpravili med domačne dolenjske griče in šentjernejske ravnice ob reki Krki in v prijetnem okolju Lotos Music Recording Studia posneli še tri komade. Prvi – Čip (za moj utrip), ki v mnogočem predstavlja nadaljevanje prepoznavne čustvene estetike skupine, tako nadgrajuje zgodbo uspešnic, kot sta Ti si vse in Nebo nad Berlinom.

Alan Vitezič, avtor glasbe in besedila, je o pesmi povedal: »Čip je kar nekaj let ležal na varnem v predalu, preden smo na vajah skozenj vsi skupaj spustili elektriko. Zdaj je dobil svojo dokončno podobo, naredil prve korake in poletel. Tekst je ljubezenska metafora, v kateri sorodna duša stopi v moje telo in gleda svet skozi moje oči. Če bi bilo mogoče, bi to z veseljem preizkusil v praksi.«

Pod svežo, sodobno zvočno podobo se je kot producent podpisal kitarist Peter Dekleva, ki je poskrbel tudi za miks, masteriranje skladbe pa so DMP zaupali legendarni londonski snemalni hiši Abbey Road Studios (njeno slavo so v svet ponesli The Beatles), kjer je Čip ukrojil Geoff Pesche, mojster, ki je med drugim masteriral tudi skladbe Coldplay, Eda Sheerana, Rudimental, Gorilazz, Kyle Minoque, Lilly Allen idr. Poleg že omenjenih Alana in Petra so v ustvarjalnem procesu sodelovali seveda tudi drugi člani skupine – Boštjan Artiček na klaviaturah, basist Tomaž Koncilija in Marko Zajc na bobnih. Kot zanimivost pa lahko omenimo, da se v zadnjih refrenih skladbe pojavi spremljevalni vokal Alanove hčerke Tie Vitezič, kar v življenje Društva mrtvih pesnikov vnaša nove medgeneracijske dimenzije (s skupino sta tudi že sodelovala Tomaževa hčerka Ema in sin Martin). DMP so poleg zvočnega zabeležili še zanimiv »selfie video« zapis avgustovskega studijskega sessiona snemanja skladbe, ki je na ogled TUKAJ.

Medtem ko si bo Čip utiral pot na slovenske radijske postaje in svetovni splet, DMP pripravlja serijo nastopov, kjer jih boste lahko slišali v živo. Na nekaterih izmed njih se jim bodo kot posebni gostje pridružili člani novomeškega godalnega kvarteta Corcoras, vsi skupaj pa bodo – tako obljubljajo – sprostili svojo energijo direktno v žile in dvignili tudi vaš utrip.

Share:
DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)