DMP skozi življenje v treh minutah

Društvo mrtvih pesnikov ob martinovem pošiljajo v medzvezdje svojo prvo napitnico, skladbo in videospot Od zibelke do groba, ki nas popeljeta skozi življenje v treh minutah.
Povezava do videospota na Youtube-u: https://youtu.be/3jeJwzmdO5c

Singel Društvo mrtvih pesnikov – Od zibelke do groba, foto Borut Peterlin

Društvo mrtvih pesnikov zorijo kot vino. Na svoji, skoraj že 30-letni ustvarjalni poti, so doživeli marsikaj, od mladostne razigranosti do kreativne zrelosti, ki jih spremlja v zadnjih letih. Ker čas mineva hitreje, kot bi želeli, so v teh dneh objavili svojo prvo napitnico, skladbo Od zibelke do groba, ki je oda življenju in sporoča, da je potrebno vsak trenutek živeti in zajemati z veliko žlico.

Po singlih Čip, Tinta in pero, Astronavt, Padalo za strah in Formula časa je Od zibelke do groba že šesta skladba iz konceptualnega, osmega albuma skupine z naslovom Astronavt, ki so ga izdali konec lanskega leta. Marko, Tomaž, Peter, Boštjan in Alan se v njej spogledujejo z indie-folkom in dokazujejo, da so zvesti ambasadorji slovenske besede, ki jo v zadnjih letih slišimo vse manj iz domačih zvočnikov. »Če poješ domačemu občinstvu in ga nagovarjaš s sporočilom, je naravna izbira tisti jezik, ki se publike najbolje dotakne, ker ga razume. S slovenskim besedilom smo lahko unikatni, če bi peli v angleščini, bi bili le kaplja v morju glasbene scene,« pravi Alan Vitezič, pevec in avtor skladbe.

Od zibelke do groba spremlja tudi videospot, ki so ga Pesniki posneli na maratonskem snemanju v štirinajstih dneh. Videospot v treh minutah popelje gledalca od rojstva do smrti skozi pomembne dogodke v življenju. Zgodbo o odraščanju in staranju, ki je delno avtobiografska, je upodobilo 12 igralcev. Poleg pevca Alana Viteziča in njegovega sina Jona, ki igra Alana v najstniških letih, nastopijo v spotu tudi nekateri znani obrazi: Jimi Rasta, legendarni DJ in glasbenik, Zvone Kukec, oblikovalec in kitarist skupine Sokoli, Matej Mijatović, pevec, scenarist in režiser, Jože Tisu oz. DJ Long, legendarni novomeški DJ, ter drugi.

Prizori iz videospota Od zibelke do groba

Društvo mrtvih pesnikov se najbolje počutijo na odru, saj energijo za nove skladbe črpajo prav od svoje publike, ki jih spremlja že leta, z novim albumom pa so pridobili tudi mlajše privržence. V teh dneh jih lahko slišite v Kranju, zadnjem bivališču še enega mrtvega pesnika Franceta Prešerna.

Share:

Leave a Reply

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)