Prihaja Mraz

Skupina Društvo mrtvih pesnikov ne želi napovedovati zime in energetske krize, čeprav v toplo in sončno jesen pošilja svojo novo skladbo Mraz, skupaj s pripadajočim videospotom. Nasprotno – avtor besedila Alan Vitezič si v njem želi bližine in topline v trenutkih, ko v nas samih ali v medsebojnih odnosih zaveje mraz.

Povezava do videospota Mraz (YouTube): https://youtu.be/va7KDfxdRHI

Gre za novi singel novomeške zasedbe, ki je lani z odmevnim akustičnim koncertom v športni dvorani Marof skupaj z godalnim kvartetom Corcoras obeležila 30-letnico delovanja (DMP pod tem imenom sicer ustvarjajo že dobrih 32 let). Prenos koncerta je tedaj potekal v živo v oddaji Izštekani Jureta Longyke na Valu 202, posnele pa so ga tudi kamere TV Slovenija – oboje je bilo osnova za skorajšnji izid vinilnega albuma, ki bo izšel novembra letos pri ZKP RTVS in ga napoveduje prav pričujoča skladba.Mraz se je DMP-jevcem zalezel v kosti in jim nato zlezel v srce v koronskem času, sprva v »električni« in kmalu še v akustični obliki, za katero je godalno priredbo napisal frontman in kitarist skupine Alan Vitezič, svoj ustvarjalni del pa so prispevali še klaviaturist Boštjan Artiček, basist Tomaž Koncilija, bobnar Marko Zajc ter kitarist Peter Dekleva, čigar delo sta še produkcija in končna zvočna podoba skladbe. Na podlagi posnetkov, ki so jih med koncertom v živo zabeležile kamere TV Slovenija v režiji Urške Žnidaršič, so pesniki zmontirali videospot. Na posnetku kot spremljevalna vokalistka sodeluje Nina Radkovič, za poteze z lokom pa so zaslužni člani godalnega kvarteta Corcoras (violinista Jera Rot in Marijan Dović, violist Mathias Wähner in violončelistka Ana Arh).

Zdi se, da je Mraz naslednja v nizu skladb, ki jih zaznamuje prepoznaven slog, ki Društvu mrtvih pesnikov že četrto desetletje zagotavlja priljubljenost ter stalno mesto med najuspešnejšimi slovenskimi glasbenimi skupinami tako na koncertnih prizoriščih kot v radijskem etru. V osnovi gre za čustveno intenzivno balado, ki jo člani skupine od začetne umirjenosti prek stopnjevanja napetosti, izražene s kontrastiranjem glasbenih elementov, privedejo do energetsko nabitega in obenem katarzičnega klimaksa, ki poslušalca ne pusti hladnega in odpira morda zatrte ali včasih celo potlačene emocije.

Napovedujemo torej naslednjo uspešnico, ki bo prav gotovo eden od paradnih konjev na letošnji akustični turneji skupine DMP po Sloveniji, kjer boste lahko slišali jesensko dozorele Pesnike v svoji najboljši podobi. Prihaja Mraz!

Fotografije: Alan Orlič Belšak

Share:

Leave a Reply

DRUŠTVO MRTVIH PESNIKOV, ULICA MARJANA KOZINE 28, 8000 NOVO MESTO / KONTAKT: INFO@DMP.SI, 041 764 761 (MARKO), 040 666 304 (ALAN)